Taille des polices
Augmenter la taille   initial.png   diminuer.png

Présentation

Fermer Infos

Fermer Vidéos / Photos

Tente
News
+ Année 2010
 -  Année 2009
Lettre d'information
Pour avoir des nouvelles de ce site, inscrivez-vous à notre Newsletter.
S'abonner
Se désabonner
Captcha
Recopier le code :
Visites

 36930 visiteurs

 2 visiteurs en ligne


Verloren voeten - par Le_Babelleir le 08/10/2009 @ 23:52

ATELIER ‘VERLOREN VOETEN’

ZATERDAG 10 OKTOBER 2009 VANAF 14 UUR

IN DE GALERIE L'EQUILIBRE / ‘T EVENWICHT

VLAAMSESTEENWEG 100, 1000 BRUSSEL

Brussel staat er vol van: leegstaande gebouwen die geruisloos liggen te verkommeren, wachtend op speculerende vastgoedmakelaars. Niet enkel particuliere eigenaars zijn hiervoor verantwoordelijk. Ook de overheid laat ontelbare panden gewoon verkrotten.

 

Sinds anderhalf jaar woont en werkt Jeroen Peters op de Vlaamsesteenweg nr. 100, in een pand dat, op het moment dat hij erin trok, al 12 jaar leegstond. Hij investeerde eigen tijd en middelen om het opnieuw bewoonbaar te maken en stichtte er een ‘open buurthuis en kunstgalerie’ waar werkelijk iedereen welkom is: l’Equilibre/’t Evenwicht.

 

Jonge en minder jonge kunstenaars, schilders, beeldhouwers en muzikanten maken dankbaar gebruik van deze onafhankelijke galerie. Drie dakloze mensen vonden er een thuis. En ook het buurtleven bereikt er nieuwe hoogten: mensen van alle leeftijden en achtergronden komen er over de vloer. Buurtbewoners leren elkaar eindelijk kennen. In deze inspirerende omgeving zagen verschillende culturele evenementen het licht. Zo werd er onlangs een pétanque-baan aangelegd op de stoep van het huis. Andere projecten, zoals een volkskeuken en Nederlandse taallessen, staan in de steigers.

 

Maar het Brusselse OCMW, eigenaar van het pand, wil Jeroen Peters nu uit zijn woonst zetten. Het gedroomde buurthuis in het hart van de buurt moet plaats maken voor een winkel en woonruimte. De buurtbewoners houden hun hart vast...

 

Enkel een radicale actie kon de nakende uitzetting afwenden. In de nacht van 20 op 21 september maakte Jeroen Peters een gat in de vloer, plaatste zijn voet erin en goot er 30kg cement overheen. Met deze actie wil hij de problematiek van de leegstand aankaarten. Panden waarmee de stad en het OCMW toch niets aanvagen, moeten kunnen dienen om culturele en sociale projecten in onder te brengen die ten goede komen aan het leven in de buurt. Maar een akkoord kwam er niet. Jeroens voet zit 15 dagen later nog steeds in het beton, en zowel stad Brussel als het Brusselse OCMW zwijgen als een graf.

 

Deze zaterdag 10 oktober organiseert l'Equilibre/’t Evenwicht een open atelier voor het maken van verloren voeten. Want de politici weten blijkbaar niet welke stappen ze moeten zetten om spontane projecten voor huisvesting, cultuur en publieke ruimtes te ondersteunen. Het wordt een ludiek atelier voor jong en oud, met randanimatie, muziek en snacks. Vanaf 14 uur kan iedereen zijn of haar eigen gipsen voet komen gieten om zich symbolisch achter de actie van Jeroen Peters te scharen. De voeten zullen op verschillende plaatsen in de stad worden neergezet, opdat we het l’Equilibre/’t Evenwicht mogen bewaren en de grond onder onze voeten niet zouden verliezen!

      

Hervé Guerrisi +32 486 958159 - herve.guerrisi@gmail.com

Bruno Berger   +32 484 404034 - bruno.berger@live.be

 

 
^ Haut ^